Workshops “de kracht van de ademhaling” en “beter slapen door ontspannings oefeningen”

In augustus 2014 ben ik een praktijk begonnen voor adem- en ontspanningstherapie. Ik werk in Zuid-Holland, voornamelijk in de regio Den Haag.

Ik geef workshops en korte cursussen, gebruik makend van de Methode Van Dixhoorn.

De workshops vallen perfect binnen het kader van vitaliteit op het werk. Door adem- en ontspanningstherapie leer je zelf je eigen lichaamsspanning reguleren. Deze nederlandse, onderzochte, methode leert mensen voelen hoe ontspanning aanvoelt, hoe je ontspannen kan worden en blijven. Mensen met klachten door een verhoogde lichaamsspanning, die vaak ongemerkt aanwezig is, voelen dat hun klachten in de loop van de tijd kunnen verbeteren en dat ze hier zelf controle over hebben.

Als werkgever wil je graag lage ziekteverzuimcijfers, gezonde en gelukkige werknemers en een goed functionerend bedrijf of afdeling. Binnen duurzame inzetbaarheid past adem- en ontspanningstherapie vooral bij mensen met lichamelijke klachten. Ook mensen met psychische klachten of psychosomatische klachten kunnen baat hebben bij oefeningen volgens de Methode Van Dixhoorn; soms geeft een lichamelijke aanpak (naast eventueel een mentale aanpak) net het zetje in de rug om klachten te verminderen.

U kunt mij alléén inhuren voor een workshop, ik werk ook samen met collega adem-ontspanningstherapeuten Methode Van Dixhoorn. Hierdoor ben ik in staat grotere groepen te begeleiden. Hieronder een kort introductiefilmpje over de inhoud van de workshops.

De methode van Dixhoorn (MVD)

Soms neemt de spanning in het lichaam zodanig toe dat je er klachten van ervaart. Denk bijvoorbeeld aan het ervaren van hartkloppingen, hyperventilatie of spanningshoofdpijn. Als deze klachten het gevolg zijn van een te hoge lichaamsspanning, zijn ze mogelijk op te lossen met adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn.

De Methode Van Dixhoorn gaat ervan uit dat je middels adem- en ontspanningsoefeningen je eigen lichaamsspanning kan verlagen. Je leert je lichaamsspanning beter te herkennen, hier eerder op te reageren en daardoor de klachten beter onder controle te krijgen. Hierdoor is het mogelijk dat de klachten niet meer voorkomen. Dit doe je door het vergroten van je interne zelfregulatie; het zelf kunnen verminderen van je lichaamsspanning op de momenten dat dit nodig is.

Het mooie van deze methode is, dat de die klachten spanningsgebonden zijn kunnen reageren. Dus ook klachten van angst en paniek, piekeren of een opgejaagd gevoel kunnen reageren op adem- en ontspanningsoefeningen. Hierdoor is de Methode Van Dixhoorn een goede combinatie met cognitieve gedragstherapie.

Na een proefbehandeling van 4 maal, kan je goed beoordelen of de oefeningen effect opleveren, of je klachten reageren op de oefeningen maar er meer nodig is dan tot nu toe is gedaan, of deze methode niet zo goed bij je past. Samen kijken we wat je na deze 4 behandelingen nodig hebt.

Wat maakt de Methode Van Dixhoorn uniek?

Niet iedereen ervaart ontspannen op dezelfde manier en bij dezelfde oefeningen. Bij de MVD kunnen we kiezen uit verschillende oefeningen, “onderdelen” en houdingen. Samen zoeken we naar de oefeningen die het meeste resultaat opleveren en de grootste kans hebben om de spanningsklachten te verminderen.

Kenmerkend voor deze methode is dat de ademhaling vrij wordt gelaten. Een juiste of foute manier van ademen bestaat niet, de vraag is hoe je ademhaling functioneel kan zijn. Kan hij zich aanpassen aan de situatie? Kan de ademhaling rustiger worden als je rustig op de bank zit bijvoorbeeld? Kan je ademhaling aanpassen als je moet rennen voor de trein? Of levert dit klachten op? Een functionele ademhaling geeft geen klachten. Tegelijkertijd kan je ademhalingsoefeningen gebruiken om andere spanningsklachten te verminderen. Doordat de spanning vermindert, verminderen ook spanningsgerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, een onrustig gevoel of angst.

Tijdens de behandelingen worden er door verschillende houdingen en bewegingen de ademhaling gestimuleerd om zijn eigen en meest functionele weg te zoeken.

Tevens worden door de meeste oefeningen de wervelkolom gestimuleerd. De wervelkolom heeft een grote functie tijdens het ademen; tijdens een functionele ademhaling beweegt hij mee! Ontspanning in de wervelkolom geeft een grotere totale ontspanning en een meer ontspannen ademhaling.

Voor meer informatie vind u op methodevandixhoorn.com

Carlien Buurman

Workshop volgen

Vanaf januari 2006 kunnen er workshops adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn bij mij worden gevolgd. In de workshop zullen onder andere de volgende aspecten aan bod komen:

Er zullen oefeningen worden gedaan in zit, stand en/of lig. Het nabespreken van de oefeningen geeft inzicht in hoe ontspannen zijn aanvoelt voor de deelnemers. Zo kan iedereen zelf bewust worden wat de oefening oplevert voor hem of haar.

Aan de hand van de oefeningen zal ik uitleggen hoe het lichaam reageert op de geest en andersom, zodat je weet welke factoren er van invloed zijn op de spanning die je voelt. Verder zal ik tips geven hoe je kan omgaan met de stress en hoe je de oefeningen kan toepassen in het dagelijks leven.

Voel me nu al herboren en dat in zo’n korte tijd!

Bedankt voor de inspiratievolle sessie!!

Carlien is betrokken bij de patiënt. Ze is rustig, geeft tips en legt de oefeningen goed uit.

Deskundigheid, beleefdheid en vriendelijkheid!

Bedankt voor de fijne sessie! Leuke oefeningen en mooie praktische tip aan het einde.

In contact komen?

Voor vragen naar aanleiding van de informatie over de workshops adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn kunt u contact opnemen met mij!